Bild ledhund

Handisam

Handisam, myndigheten för handikappolitisk samordning (nu Myndigheten för Delaktighet), arbetar för ett samhälle där personer med funktionsnedsättning kan vara med som alla andra. Vi fick förtroendet att arrangera deras första konferens i sitt slag.

Vårt uppdrag var att hitta 12 anläggningar för 12 konferenser med sammanlagt 660 deltagare. Konferenserna skulle äga rum med några månaders mellanrum, runt om i hela Sverige. Så långt, ingen större utmaning.

Men då ska tilläggas att Handisam hade en checklista på 29 punkter som var och en behövde uppfyllas för att varje lokal skulle godkännas:

  • Alla anläggningar måste bland annat vara fullständigt handikappanpassade; det innebar t ex att lokaler med entréer utan automatisk dörröppnare fick väljas bort. Även anläggningar som på papperet var perfekta fick väljas bort om de inte hade närliggande hotellrum som var anpassade för personer med funktionshinder.
  • Inomhus skulle alla deltagare och föreläsare lätt kunna ta sig fram till samtliga rum som användes på konferensen. Lokaler där utrymmet framför hissen var mindre än 1,5×1,5 meter var alltså inget alternativ.
  • Själva konferensrummet skulle passa alla, inklusive personer med nedsatt hörsel och allergi. Här stötte vi genast på patrull; för deltagare med hörapparater var heltäckningsmatta det bästa alternativet eftersom det hindrar ljudet från att studsa i lokalen. Men för allergiker kan sådana mattor vara en mardröm.

Till detta kom tidsaspekten. Vi fick uppdraget i augusti och första konferensen skulle äga rum i slutet på september. Innan dess skulle vi hinna åka runt och säkerställa att alla lokaler uppfyllde alla krav i den långa checklistan.

Men omöjliga uppdrag är till för att lösas och resultatet blev mycket lyckat. Har du vår nästa stora utmaning?